Datoriile primăriilor din Suceava sunt de patru ori mai mari decât suma alocată Consiliului Județean

Datoriile primăriilor din Suceava sunt de patru ori mai mari decât suma alocată Consiliului Județean
Publicat: 19/02/2013, 15:58
Actualizat: 04/07/2013, 06:33

Nechifor le-a prezentat, marți, celor 114 primari din județ situația financiară la zi, arătând că acesta este neplăcută, mai ales că se înregistrează datorii și există și lucrări executate și nefacturate totalizând 148 de milioane de lei.

Președintele CJ Suceava le-a spus primarilor că prin Legea bugetului adoptată de Parlament se asigură finanțarea învățământului, a instituțiilor de asistență socială și funcționarea administrațiilor locale, dar că situația privind datoriile este neplăcută, fiind datorii acumulate în ultimii cinci ani.

El a arătat că unele localități sunt sufocate de presiunea datoriilor pe care le au și a subliniat că plățile prioritate vor fi pentru achitarea arieratelor, pentru cofinanțarea programelor cu finanțare europeană și pentru dezvoltarea locală.

Nechifor a spus că la sfârșitul anului 2012 valoarea arieratelor primăriilor din județ era de 22 de milioane de lei, dar că la sfâșitul lunii ianuarie 2013 acesta a crescut la 25 de milioane de lei.

Totodată, el a precizat că valoarea totală a datoriilor primăriilor, incluzând și lucrări executate și nefacturate sau furnizori neplătiți, se ridică la 148 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că suma ce trebuie plătită pentru lucrări executate și nefacturate este de șapte ori mai mare decât valoarea arieratelor.

El a mai spus că situația aceasta se înregistrează în condițiile în care în ultima parte a anului trecut au fost alocate de la Guvern peste zece milioane de lei pentru plata arieratelor.

„Mă întreb ce soluții găsim, cum mergem mai departe?”, a spus Nechifor, care a arătat că CJ Suceava va avea 35 de milioane de lei fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale.

Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a spus că trebuie prioritizate plățile primăriilor, el susținând că are de asigurat sume pentru cofinanțare mai mari decât valoarea arieratelor.

Președintele CJ Suceava i-a răspuns că, din păcate, în acest an, pe primul loc se află plata arieratelor.

„Acest an va fi de plăți de arierate. Dacă vom avea datorii cât mai mici, anul viitor va fi dedicat dezvoltării”, a menționat Nechifor.

El a arătat că CJ are datorii de aproximativ 10 milioane de lei pentru lucrări la drumuri făcute în campania electorală din 2012, dar și de 4,4 milioane de lei pentru a stinge datoria la SC Drumuri și Poduri SA, pentru lucrări execuate 2008 și față de care instanța a dispus plata.

Președintele CJ Suceava le-a mai spus primarilor că județul mai are și două credite importante, unul de 86,3 milioane de euro pentru proiectul județean de utilități și un altul pentru programul SAMTID.

El a arătat că din creditul de 86,3 milioane de euro, cu scadență în 2030, angajat de CJ Suceava de la Deutche Bank, cesionat către Erste, s-au plătit rate de capital și dobânzi de 54 milioane de euro și mai sunt de achitat 75,7 milioane de euro, dar că CJ mai are din acest împrumut disponibil în cont 17,8 milioane de lei și 5,8 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru investiții în gaze naturale.

Nechifor a mai spus că CJ Suceava mai rambursează rate la Banca Europeană de Investiții pentru lucrările executate prin programul SAMTID. Creditul, angajat în 2006, are o perioadă de rambursare de 19 ani, iar rata și dobânda anuală se ridică la 503.000 de euro.

Președintele CJ Suceava i-a avertizat pe primarii suceveni să asigure în bugetele locale fonduri pentru cofinanțarea proiectelor județene cu finanțare europeană care prevăd extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, dar și cel de înființare a două depozite ecologice de deșeuri, ambele fiind realizate prin POS Mediu.

Nechifor a spus că localitățile care nu asigură fonduri de cofinanțare la proiectele europene riscă să nu beneficieze de alocări la rectificarea bugetară din vara acestui an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Pierzi instant permisul auto. Se va da ordin UE, lege și în România: Nu se...
Amenzi mari pentru șoferii care nu respectă o regulă mai puțin cunoscută
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Cât plătește Australia pentru modernizarea submarinelor?